Skip to content
11 producten
Go to filters
11 producten

Blindenstok kopen: voor vrij en zelfstandig bewegen

U kunt een taststok ofwel blindenstok ofwel blinden geleide stok kopen als hulpmiddel om vrij en zelfstandig langs obstakels te bewegen wanneer u blind of slechtziend bent. Met een taststok weet u waar u zich bevindt. Eveneens heeft de taststok een signalerende functie, zodat u wordt herkend als blind of slechtziend. Op onze CRUC website bieden wij lichtgewicht, opvouwbare taststokken aan die voorzien zijn van reflectietape.


Soorten blinde geleide stokken

Er zijn verschillende soorten blinde geleide stokken, waaronder de lange witte stok die de meest bekende is. Daarnaast zijn er opvouwbare en telescopische stokken, stokken met een geluidsdetectie of obstakelverklikker, stokken met contrasterende gekleurde strepen en stokken met sensorische tip of balletje voor extra grip en feedback.


Blindenstok met balletje: sneller en preciezer obstakels detecteren

De meeste blinde geleide stokken hebben een speciaal uiteinde (tip),die zorgt voor een goede echo-akoestiek (tikkend geluid) die belangrijk is bij het lopen en slijtvast is. Ook bestaat de blindenstok met balletje. Deze heeft aan de onderkant een klein balletje bevestigd, die bij het gebruik van de stok vooruit rolt en tegen obstakels botst. Het balletje zorgt ervoor dat de gebruiker met de taststok obstakels sneller en preciezer kan detecteren en een beter idee krijgt van de afmetingen en aard van het obstakel.


Blindenstok met strepen: detecteren van obstakels en signalerende functie

Een blindenstok met strepen is een taststok met aan de onderkant contrasterende gekleurde strepen, meestal rood en wit of rood en reflecterend zilver, die speciaal is ontworpen voor mensen met een visuele beperking. De strepen helpen de gebruiker obstakels en veranderingen in de omgeving te detecteren, zoals trappen, hoogteverschillen, verkeersborden en waarschuwingsmarkeringen op de grond. Ook hebben de strepen een signalerende functie naar de buitenwereld, zodat u sneller wordt herkend als blind of slechtziend.