Skip to content
12 producten
Go to filters
12 producten

Sta op hulp kopen - waar moet je op letten?

Een sta op hulpmiddel kan een goede oplossing zijn als u moeite heeft met opstaan vanuit een stoel, bank, bed of toilet. Het biedt extra ondersteuning en stabiliteit, waardoor u gemakkelijker en veiliger kunt opstaan en zitten. Het is bedoeld voor personen die het hulpmiddel kunnen vastgrijpen en in staat zijn om hun eigen lichaamsgewicht te dragen maar die wel ondersteuning/hulp nodig hebben om te gaan staan en te worden verplaatst.

Bij het kopen van een sta op hulp is het belangrijk om te letten op de juiste hoogte en gewichtscapaciteit voor uw behoeften. Ook is het per sta op hulpmiddel verschillend hoe actief de zorgaanvrager mee moet werken. Zo zijn er hulpmiddel voor lichte, gemiddelde en zware ‘’sta-op’’ problemen. Ontdek ons assortiment van hoogwaardige sta op hulpmiddelen, zoals sta op hulp bed, sta op hulp toilet en sta op stoel. 

 

Sta op hulp verrijdbaar

Een verrijdbare sta op hulp is gemakkelijk te verplaatsen en biedt daardoor extra flexibiliteit en onafhankelijkheid. Door de wieltjes is het hulpmiddel eenvoudig te manoeuvreren en kunt u zich veilig en stabiel verplaatsen. Dit type sta op hulpmiddel is vooral handig voor mensen die minder kracht hebben in hun benen en moeite hebben met opstaan vanuit een stoel of bed.

 

Sta op bed

Een sta op hulp voor het bed kan ouderen of mensen met beperkte mobiliteit helpen om gemakkelijk in en uit bed te stappen. Het hulpmiddel biedt ondersteuning en vermindert het risico op vallen en letsel. Er zijn verschillende soorten sta op hulpmiddelen voor het bed, waaronder handmatige en elektrische modellen en verrijdbare modellen. Kies het model dat het beste past bij uw specifieke behoeften en wensen om comfortabel en veilig in en uit bed te stappen.

 

Sta op hulp toilet

Een sta op hulp voor het toilet is een handig hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met opstaan ​​vanaf het toilet. Dit soort hulpmiddelen kunnen bestaan uit verhogers, handgrepen of armleuningen, die de gebruiker extra ondersteuning bieden bij het opstaan. Er zijn verschillende soorten sta op hulpmiddelen voor het toilet beschikbaar, zoals verrijdbare frames die naast het toilet worden geplaatst.

 

Sta op stoel

Een sta op stoel is ontworpen om mensen te helpen bij het opstaan vanuit een zittende positie. Bij de CRUC thuiszorgwinkel bieden we verschillende sta op hulpmiddelen aan om uit de stoel te komen. Zo hebben we elektrische sta-op kussens die een opwaartse beweging kan maken zodat de zorgvrager makkelijk op kan staan. Ook bieden we ergonomische handgrepen aan of verrijdbare opstahulpen.

 

Wanneer kies je een sta op lift?

Het hulpmiddel kan ingezet worden in die situaties waar een actieve lift nog een te zwaar middel is. 

Groep Kenmerken Hulpmiddelen
1. (A/B) De zorgvrager  voltooit de handeling in principe zelf, maar krijgt toch hulp (bijvoorbeeld wegens valrisico of de grote moeite die het de kost) papegaai, draaichijf, lig-zit-stabeugel
2. C De zorgvrager beweegt in beperkte mate zelf mee, heeft een ander nodig bij het bewegen en is zonder hulp niet in staat de handeling te voltooien Actieve lift/
verrijdbare opstahulp
3. D/E De zorgvrager  heeft nauwelijks of geen eigen bewegingsmogelijkheden, is zeer passief of werkt bewust of onbewust tegen (bijvoorbeeld door pijn, spasmes, contracturen) Passieve tilliftGroep 1
De zorgvrager in mobiliteitsklasse A/B is goed in staat de handeling zelf uit te voeren en heeft soms geringe, maar niet lichamelijk belastende, hulp nodig. Bij deze groep is geen lift nodig.

Groep 2 
De zorgvrager in groep 2 en 3 (C) heeft bij nagenoeg alle verplaatsingen hulp nodig. Bij deze groep kan afhankelijk van onder andere de mogelijkheden van de zorgvrager een keuze gemaakt worden tussen de actieve lift en de passieve lift.

Groep 3
De zorgvrager in groep 3(D/E) is voor de uitvoering van een verplaatsing volledig aangewezen op begeleiding door een zorgverlener. Verplaatsingen kunnen alleen veilig uitgevoerd worden als een passieve tillift ingezet wordt, actieve tilliften zijn daarbij niet meer mogelijk

 

Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van een sta op hulpmiddel zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de mate van ondersteuning die het hulpmiddel biedt en of deze past bij jouw specifieke behoeften. Daarnaast is het van belang om te letten op de afmetingen en het gewicht van het hulpmiddel, zodat deze past in de ruimte waarin het gebruikt wordt en goed te verplaatsen is. Ook de hoogte van het zitvlak en de armsteunen kunnen belangrijk zijn, evenals het materiaal en de bekleding van het hulpmiddel.

 

Wat zijn de voordelen?

Een sta op hulpmiddel biedt verschillende voordelen, waaronder het vergroten van de zelfstandigheid en het gevoel van eigenwaarde van de gebruiker. Het kan de belasting van verzorgers verminderen en de kans op vallen en letsel verminderen. Daarnaast kan het gebruik van een sta op hulpmiddel helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid bij het opstaan en zitten. Het kan ook de mobiliteit en onafhankelijkheid van de gebruiker vergroten, waardoor ze meer kunnen deelnemen aan activiteiten en het dagelijks leven.