Skip to content
10 producten
Go to filters
10 producten

Tilband kopen - tips voor het kiezen van de juiste tilband

Een tilband is een nuttig hulpmiddel bij het veilig tillen en verplaatsen van mensen die beperkt mobiel zijn en wordt in combinatie met een tillift gebruikt. Bij het kopen van de juiste tilband moet rekening gehouden worden met de juiste maat en het type tilband dat past bij de behoeften van de persoon die geholpen wordt. Zo bieden wij verschillende soorten tilbanden aan, zoals een lowzone band, amputatieband, toiletband en net tilband. De keuze hangt af van de lichamelijk conditie van de patient en waarvoor de tilband gebruikt gaat worden.


Verschillende soorten tilbanden

Standaard tilband

Bij het tillen van een persoon voor korte afstanden, zoals van het bed naar de brancard, van het bed naar een stoel, het optillen vanaf de grond of het plaatsen in een stoel, wordt meestal de standaard tilband gebruikt. Deze tilband is ontworpen om het tillen en verplaatsen van een persoon te vergemakkelijken tijdens deze korte transfers.

Lowzone band

De rugsteun van deze actieve lift biedt uitstekende ondersteuning tijdens het staan. De band is gemaakt van polyurethaanschuim, dat niet alleen zorgt voor een optimale drukverdeling, maar ook vochtregulerende eigenschappen heeft. Dit zorgt voor extra comfort tijdens het gebruik van de lift.

Amputatieband

Deze tilband is geschikt voor gebruik met een passieve lift en is ontworpen voor alle soorten transfers bij zorgvragers die één of beide bovenbenen missen. Met deze tilband kunnen deze patiënten veilig en comfortabel worden verplaatst tijdens transfers.

Toiletband

Deze toiletband is ontworpen voor veilige transfers van en naar het toilet en is voorzien van een standaard hoofdsteun. Naast gebruik op het toilet kan de band ook worden gebruikt tijdens verschoningen met behulp van een tillift. Het gebruik van de band vereist echter wel enige rompstabiliteit en een goede schouderfunctie van de persoon die wordt getild

Tilvest

Dit tilvest is voorzien van een Velcro-sluiting aan de voorkant en een dubbele fixatiegordel. Dit biedt extra ondersteuning tijdens de opsta-beweging en zorgt voor meer stabiliteit voor zorgvragers met verminderde arm- en/of beenfuncties. Het tilvest is ontworpen om veilige transfers te vergemakkelijken en kan helpen bij het voorkomen van letsel tijdens het tillen en verplaatsen van de patiënt.

Net tilband

De net tilband is een speciaal ontworpen tilband voor zorgvragers die assistentie nodig hebben bij het baden en douchen. Deze zorgvragers hebben meestal weinig beperkingen, maar zijn niet langer in staat om zichzelf te wassen. De tilband kan ook dienst doen als verblijfsband en biedt ondersteuning tijdens het zitten. Bij het positioneren van de zorgvrager in het bad kan de zorgverlener gebruikmaken van de tilband voor extra veiligheid en comfort.


Hoe gebruikt u een tilband?

Een tilband wordt gebruikt in combinatie met een tillift. De tilband bevestigt u met behulp van clips of lussen aan de tillift. De band zorgt voor ondersteuning bij het verplaatsen in zowel een liggende als zittende houding. Let wel goed op bij de aankoop van tilband dat deze geschikt is voor de situatie van uw cliënt.

 

Tilband actieve lift

Wij hebben in ons assortiment verschillende tilbanden geschikt voor actieve tilliften. Een actieve lift (ook wel stalift genoemd) zorgt voor ondersteuning bij het opstaan. De tilband die wij aanbieden kunnen bevestigd worden met behulp van clips aan uw lift. De benodigde tilband is afhankelijk van de actieve lift die u gebruikt. Mocht u hulp nodig hebben bij de keuze, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 

Tilband passieve lift

Wij hebben ook tilbanden die gebruikt kunnen worden in combinatie met een passieve tillift. Bij dit type lift wordt de cliënt in zijn geheel opgetild in een zittende dan wel liggende houding. Een passieve tillift is bedoeld voor mensen die niet meer in staat zijn om zelfstandig te staan. Voordat u de tilband koopt, is het belangrijk om te kijken naar het type lift dat u heeft en dus welke band daarvoor geschikt is. Neem bij vragen direct contact met ons op.


Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van de juiste tilband?

 1. Gewichtscapaciteit: Controleer of de tilband geschikt is voor het gewicht van de persoon die geholpen wordt.
 2. Maat: Meet de omtrek van de persoon op de juiste plaatsen om de juiste maat te bepalen.
 3. Type tilband: Kies het type tilband dat het beste past bij de behoeften van de persoon, zoals een tilband voor tilliften, zwembadtilband of een tilband voor dagelijks gebruik.
 4. Materiaal: Let op het materiaal waarvan de tilband is gemaakt om er zeker van te zijn dat het comfortabel en duurzaam is.
 5. Onderhoud: Zorg ervoor dat de tilband gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is om hygiëne te waarborgen.

 

Welke maat moet ik kiezen?

Lichaamslengte

tenger

gemiddeld

fors

<125

XXS/XS

XS

S

125-145

XS/S

S

M

145-165

S/M

M

L

165-185

M/L

L

XL

<185

L/XL

XL

XL/XXL

 

maat/kleur tilband

XXS


paars

XS 


bruin
rood
geel
groen

XL 


blauw

 

Wanneer mag je een tillift en tilband niet gebruiken?

Er zijn situaties waarin het gebruik van een tilband en tillift niet geschikt is of zelfs gevaarlijk kan zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

 1. Wanneer de persoon niet in staat is om rechtop te zitten of te staan, is het niet geschikt om een tillift of tilband te gebruiken omdat het letsel kan veroorzaken of het ongemak kan vergroten.
 2. Als de persoon bekend is met recente operaties of verwondingen aan de nek, rug, heupen of andere delen van het lichaam, kan het gebruik van een tilband of tillift gecontra-indiceerd zijn en moet u een arts raadplegen voordat u deze hulpmiddelen gebruikt.
 3. Als de persoon erg onrustig of verward is, kan het moeilijk zijn om hen veilig te verplaatsen met behulp van een tilband of tillift. Het kan dan beter zijn om te wachten tot de persoon kalmer is of alternatieve oplossingen te vinden.
 4. Wanneer de tilband of tillift beschadigd of versleten is, moet deze niet worden gebruikt, omdat dit letsel of ongelukken kan veroorzaken.

Het is belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant op te volgen en indien nodig medisch advies te vragen voordat u een tilband of tillift gebruikt.

 

Waarom bestellen bij CRUC

 • Gevestigd in UMCG en Erasmus MC
 • Lage verzendkosten
 • Verzendkosten van €4,95